+420 731 844 321
info@vermoont.cz

Slavnostní osvětlení radnice

Období realizace: dub 2020 – současnost

Lokalita: Historická budova radnice, Mnichovo Hradiště

Zadavatel: Město Mnichovo Hradiště

Nasvícení radnice v Mnichově Hradišti hraje důležitou roli během státních svátků a významných dnů, kdy jsou okna budovy speciálně nasvícena v barvách české trikolory. Tento symbolický akt je součástí městských oslav a připomínek důležitých momentů české historie, jako je Den vzniku samostatného Československa (28. října) nebo Den boje za svobodu a demokracii (17. listopadu).

Myšlenka nasvícení radnice v Mnichově Hradišti vznikla během pandemie COVID-19 jako symbolická podpora zdravotnických pracovníků, lékařů a dalších složek, které se podílely na boji proti viru. Tehdy se radnice rozsvěcela každým večerem po dobu několika měsíců, čímž město projevovalo svou vděčnost a podporu těm, kdo se starali o veřejné zdraví.

Dnes se radnice rozsvěcuje pouze při významných dnech pro Českou republiku, jako jsou státní svátky, kdy je nasvícena do barev české trikolory. Kromě toho se také připojuje k mezinárodním akcím, například na Den předčasně narozených dětí, kdy se rozsvítí purpurově na jejich podporu. Dále je významným datem den vstupu ČR do Evropské unie, kdy jsou okna radnice nasvícena modře a některá okna vyobrazují žlutý půlkruh, připomínající vrchní polovinu evropské vlajky.

Toto nasvícení nejen zdůrazňuje důležité milníky v historii města a země, ale také přináší do večerního prostoru symboliku a připomínku solidarity a sounáležitosti